Navigovat do servisuKarviná - Staré Město, Bohumínská 373/7Telefon+420 596 322 020 E-mailcruservis@cruservis.cz Otevírací dobaPo - Pá: 7.45 - 16.45 So: po dohodě

LED světla jsou překonána

4.10.2011
BMW i8 by mělo předvést potenciál laserových světel.
foto: BMW

Podle tvrzení automobilky mohou nová světla přinést zcela nové funkce světlometů, přispějí ke zvýšení bezpečnosti a komfortu a díky nízké energetické náročnosti dokonce pomohou snížit spotřebu automobilů.

Laserové diody vytváří téměř paralelní světelné paprsky s asi tisíckrát větší intenzitou světla než klasické LED. Přitom jsou laserové diody asi stokrát menší než nejmenší současné LED prvky, ze kterých se světlomety sestavují. Teoreticky by tak bylo možné výrazně zmenšit plochu samotných světlometů, podle všeho to ale nemá BMW v plánu. Namísto toho hodlá BMW velikost využít k tomu, že celá konstrukce světlometů bude velmi plochá. To umožní designérům více popustit uzdu fantazii. Otevírá se tak cesta novým tvarům i umístění světlometů.

Laserové diody mají také při stejné intenzitě světla oproti LEDkám asi poloviční spotřebu. To může uspořit cenné desetinky litru paliva. BMW chce svá laserová světla poprvé uvést v automobilech nově vzniklé řady i. Koncept i8 je prvním autem, které by mělo potenciál laserových světel ukázat.

Zdroj: auto.idnes.cz

Další články

Podpalování ventilů podruhé

Podpalování ventilů

AUTOLÉKÁRNIČKA 2011

Stěrače Bosch AeroTwin Nejlepší !!!

Pozor! Povinná výbava vozidel se od 15. září změnila!