Navigovat do servisuKarviná - Staré Město, Bohumínská 373/7Telefon+420 596 322 020 E-mailcruservis@cruservis.cz Otevírací dobaPo - Pá: 7.45 - 16.45 So: po dohodě

Vznětový motor slaví 120 let

27.2.2013

Rudolf Diesel se narodil před 155 lety v Paříži. 23. února 1893 získal patent na svůj revoluční vznětový motor. Dodnes však přitahuje pozornost i kvůli své nevyjasněné smrti.

První prototyp vznětového motoru ze srpna roku 1893 poháněl uhelný mour. Až v další fázi se palivem stal petrolej. V roce 1897 už měl Diesel připravený agregát, který mohl jako palivo používat naftu či olej z burských ořechů. Nápad na motor účinnější než zážehový dostal Diesel na studiích. Myšlenku mu vnukla hustilka, kterou studenti používali jako jednoduchý pneumatický zapalovač.

Tepelnou energii využíval jeho nový motor z 26 procent - tedy dvakrát účinněji než nejlepší parní stroj té doby. Projektované účinnosti 73 procent se ale Diesel (a ani jeho následníci) nedočkal, dnešní motory zužitkují na pohyb přinejlepším polovinu tepla vytvořeného spalováním.

Na přelomu století byly vznětové motory příliš velké a těžké a použití v automobilech bylo ještě daleko. Díky nízké spotřebě se ale poměrně rychle uplatnily na železnici i na moři. Už počátkem století se objevily první menší lodě. Roku 1911 pak byla v Kodani spuštěna na vodu zaoceánská loď Selandia se dvěma čtyřtaktními Dieselovými motory. Nová pohonná jednotka také výrazně přispěla ke vzniku skutečně účinných ponorek.

Rudolf Diesel: Vynálezce a utopista

Diesel, který díky svému vynálezu velmi zbohatl, později o všechen majetek přišel a ocitl se v dluzích. Dodnes se spekuluje o tom, zda jeho zmizení v moři v září 1913 bylo opravdu sebevraždou.

 

 

Zdroj: ČTK

Další články

10 zaručených tipů, jak si zničit auto

Budoucí motory Audi: Elektrické biturbo a tříválcový hybrid

Peugeot, Citroën a Mini mají problém: Přeskakující rozvodový řetěz

Klima v autě: 5 tipů pro správné používání

Deset a dost: Počet rychlostí v převodovkách je na limitu