Navigovat do servisuKarviná - Staré Město, Bohumínská 373/7Telefon+420 596 322 020 E-mailcruservis@cruservis.cz Otevírací dobaPo - Pá: 7.45 - 16.45 So: po dohodě

Prodeje vznětových aut v USA rostou, Volkswagen tu prodal přes 100.000 vozů s TDI

28.12.2013

Volkswagen nabídnul v USA první osobní auto s dieselovým motorem již v roce 1977. Američtí zákazníci se ale dieselové motory nadále učí kupovat.

 

 Některé automobilky se v posledních letech snaží naučit americké zákazníky nakupovat vozy se vznětovým motorem. Koncernu Volkswagen Group se v této snaze daří, letos její značky v USA poprvé v historii prodají více než 100.000 aut s turbodieselem pod kapotou.

 Z koncernu VW Group nabízejí na americkém trhu auta se vznětovým agregátem dvě značky – Audi a Volkswagen, které nabízejí celkem 12 modelů s motorem TDI. Sedm z nich prodává VW, zbytek Audi.

 Právě ingolstadtská značka letos v USA mohutně expandovala, když zde začala nově nabízet dieselový šestiválec pro modely Q5, A6, A7 Sportback a A8. V příštím roce má následovat dieselová A3.

Volkswagen Group má ve Spojených státech dominantní pozici na trhu aut s dieselovým motorem. Tři čtvrtiny osobních automobilů s takovým agregátem letos prodal na americkém trhu právě Volkswagen nebo Audi. Takřka čtvrtina letos prodaných Volkswagenů na americkém trhu má pod kapotou vznětový motor.

Volkswagen Group označuje překonání hranice 100.000 prodaných vznětových aut během jediného roku za velký úspěch. Američtí zákazníci ale nadále nejsou žádní milovníci nafty, byť prodeje naftových aut postupně rostou a podle odhadů budou růst i v příštích letech.

 Naftová osobní auta totiž nejsou v USA o tolik oblíbenější než automobily s elektrickým pohonem. Během letošního roku se na americkém trhu podle odhadů prodá 90.000 až 100.000 elektromobilů a plug-in hybridů. Celkem se na americkém trhu letos prodá přes 15 milionů aut.

 Volkswagen se právě proti elektrickým autům ohrazuje, jako výhodu naftových vozů uvádí, že nepotřebují rozsáhlé změny v infrastruktuře jako právě elektromobily. Wolfsburgská automobilka navíc chce u americké vlády lobbovat za výhody pro vznětová auta, které by byly podobné jako pro elektromobily.

 Prodeje naftových Volkswagenů pak v USA sice rostou, benzinové modely ale ztrácejí. VW na americkém trhu za prvních jedenáct měsíců roku prodal celkem 373.689 aut, což je o pět procent méně než před rokem. Audi tento problém netrápí, od ledna do listopadu prodalo ve Spojených státech 141.048 vozů, což je o 13 procent více než před rokem.

 

zdroj: auto.cz


 


 


 

Další články

BMW M3 a M4 JSOU VENKU...

Značkové servisy často straší motoristy, že přijdou o záruku..

Bosch eClutch: Spojka-by-wire

Mercedes 9G-Tronic: Devítistupňová převodovka podrobně

Bosch testuje automaticky řízená auta v běžném provozu